You may want to put some text here

De sleutel tot een succesvol forum

Het succesvol maken van een forum is nog steeds een zeer moeilijke taak. De bedoeling van dit artikel is het beschrijven van hoe je dit best aanpakt en waar je op moet letten.

Forum onderwerp

Een onderwerp van een forum is iets waar je goed moet over nadenken. Kies niet zomaar een onderwerp omdat je weet dat veel mensen hierin geïnteresseerd zijn. Het is vooral belangrijk dat je een onderwerp kiest waar jij heel sterk in geïnteresseerd bent en waar je zelf wat vanaf weet.

Dit is zeker tijdens de opstart van een forum zeer belangrijk aangezien er in het begin vragen op het forum gaan komen waar jezelf op moet gaan antwoorden door gebrek aan andere gebruikers.

Bezoekers krijgen

In het begin zal heel je forum nog leeg zijn en zal je forum dus vrij dood overkomen voor nieuwe bezoekers. Aangezien het bij een forum de bedoeling is dat je bezoekers, leden gaan worden en zich gaan mengen in de discussies op het forum moet je ervoor zorgen dat er discussies en berichten op je forum staan.

Enkele manieren om je eerste berichten te krijgen op het forum:

 • Maak zelf enkele accounts aan en post zelf wat berichten onder de verschillende accounts.
 • Betaal iemand om elke dag x aantal berichten te posten op je forum.
 • Nodig familie en vrienden met dezelfde interesse als het forum onderwerp uit om mee berichten te posten op het forum.

De eerste berichten op het forum krijgen is vaak het moeilijkste en kost vaak veel tijd. Geef het niet te snel op en blijf elke dag zelf ook berichten posten.

Interactie

Bij een forum draait alles om interactie met de andere leden. Zorg ervoor dat als een nieuw lid iets vraagt dat je hier zo snel mogelijk op antwoord. Dit is ongelooflijk belangrijk bij het starten van een forum. In dit stadium kan je het echt niet veroorloven om bezoekers te verliezen dus laat een nieuw lid dan ook niet 2 weken op een antwoord wachten. Des te sneller jij een antwoord geeft op zijn bericht des te sneller zal er terug een bericht van zijn kant komen.

Nieuwe leden krijgen

Het probleem dat veel beginnende forum admins hebben is dat hun forum weinig nieuwe bezoekers krijgt. Dit is zoals hierboven gezegd vaak door te weinig berichten die op het forum te vinden zijn maar ook door de navigatie van een forum. Als een bezoekers zich wil registreren op een forum moet hij in een oogopslag de registratie pagina kunnen vinden. Als dit niet zo is ga je gegarandeerd leden mislopen. De registratie knop zou op een forum eingenlijk een zeer prominente plaats moeten krijgen.

Zorg er ook voor dat een gebruiker zich uitgenodig voelt en dat hij meteen weet waar het forum over gaat. Leg een bezoeker ook uit wat de voordelen zijn als hij zich registreert. Het is heel belangrijk dat nieuwe bezoekers weten wat het voordeel is van lid zijn, omdat er nog veel mensen niet echt weten wat een forum is en hierdoor niet weten dat ze zelf ook reacties en vragen kunnen plaatsen.

Om even een goed voorbeeld te geven verwijs ik naar mijn computerforum dat ik een 10 maanden geleden gestart ben. Eerst had ik enkel de Registreer knop bovenaan in de navigatie staan. Je zou denken dat dit een duidelijke plaats is maar blijkbaar was dit nog niet genoeg om de bezoekers te overtuigen om zich te registreren. Toen ben ik na wat proberen op het huidige resultaat gekomen.

In de header heb ik een soort inleidende tekst geschreven met een linkje in naar de registratie pagina. Naast deze inleidende tekst som ik nog wat puntjes op die je bijvoorbeeld extra kan als geregistreerd bent. Door deze kleine verandering had ik ineens dagelijks dubbel zoveel bezoekers die zich registreerde.

Zo zie je maar dat kleine veranderingen vaak een grote inpakt kunnen hebben. Merk je bijvoorbeeld dat je dagelijks redelijk wat bezoekers hebt maar dat niemand zich registreerd, dan moet je eens gaan nadenken waar het probleem zit.

Zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie is iets dat bij forums nog vaak over het hoofd gezien wordt en toch is dit zo belangrijk. Als ik even kijk naar hoeveel bezoekers ik dagelijks op mijn forum krijg via zoekmachines dan is dit gemiddeld maar liefst 84% van alle bezoekers.

Bij de meeste forums is het nog niet eens zo moeilijk om ze voor zoekmachines te optimaliseren. Meestal komt het erop neer om een plugin te installeren en dat is het. Bij vBulletin, de forum software die ik gebruik, kan je gebruik maken van de betalende plugin vBSEO. Deze kost wel wat geld maar deze is het meer dan waard.

Kosten

Een forum kost altijd wel wat geld en ik raad je aan om niet teveel te besparen aangezien je dit achteraf heel wat problemen kan besparen. Ik heb het dan niet alleen over je domeinnaam en je hosting maar ook over de forumsoftware zelf. Ik heb vroeger al heel wat forumsoftware uitgetest maar met mijn nieuw forum wou ik er zeker van zijn dat ik meteen goeie software gebruikte zodat ik later niet tegen problemen zou aanlopen.

Daarom heb ik gekozen voor de betalende software, vBulletin. Nu zou je denken: waarom zou ik nu geld gaan uitgeven aan iets waar er ook gratis vervangers voor zijn. Denk maar aan phpBB, punBB, SMF, enzoverder. Wel het probleem is vaak de support die je krijgt en de kwaliteit van de mod’s en hacks die je online vindt. Bij vBulletin ben je zeker van de kwaliteit van de plugin’s en dit is vaak wat minder bij andere gratis forums waar je vaak te maken hebt met slecht geprogrammeerde plugin’s die er vaak nog eens voor zorgen dat er security foutjes in het forum sluipen. Dit merk je bijvoorbeeld ook als je naar beveiligingsfouten van forums gaat zoeken dan zie je heel vaak die gratis forumsoftware voorbijkomen maar bijna nooit de betalende forumsoftware.

Wat ik maar duidelijk wil maken is dat je vooruit moet denken zodat je later niet moet gaan overstappen op een andere software omdat je forum te groot wordt. Het overstappen van één forum naar een ander is iets wat je absoluut wilt vermijden. Niet alleen omdat het een zeer lastige taak is maar ook omdat er vaak een deel van de gegevens verloren gaan. Maar misschien wel het ergste van al: het forum waar de leden zich juist zo thuis voelden is ineens weer van uiterlijk en werking verandered wat mogelijk kan leiden tot het verlies van leden.

Iets waar ook vaak teveel geld op bespaard wordt is het design van een forum. Veel beginnende forum admins downloaden vaak een gratis template maar dit is niet echt de manier waardoor je je gaat onderscheiden van andere forums. De kans is groot dat er al 10 tallen andere forums dezelfde layout gebruiken. Ben jezelf niet echt en designer en wil je geen €700 kwijt zijn aan een design dan kan je altijd eens op de verschillende template sites kijken. Daar kan je een layout kopen voor iets van een €30. Deze worden dan ook wel  meerdere malen verkocht maar dat zal nooit zo vaak zijn als de gratis layouts en meestal ligt de kwaliteit ook wel aan stuk hoger.

Een goede website waar je zulke templates kan kopen is op de website Templatemonster.

Heb je toch een ruim budget dan raad ik je aan om een echte designer onder de arm te nemen. Hiermee zal je nog altijd het beste resultaat krijgen.

Geld verdienen

Als je kosten maakt met een forum dan is het natuurlijk ook belangrijk dat je dat geld terugverdient met je forum. Tegenwoordig zijn er allerlei mogelijkheden om geld te verdienen met je website, denk maar aan Google Adsense en al de verschillende Affiliate bureau’s die er bestaan.

Zo kan je bijvoorbeeld dingen gaan verkopen op je forum die aansluiten bij het onderwerp van je forum. Het is heel belangrijk dat je spullen verkoopt die nauw aansluiten bij je onderwerp. De mensen die jouw forum gaan bezoeken zijn meestal toch geïnteresseerd in dat bepaald onderwerp waardoor je een veel grotere kans maakt dat je iets gaat verkopen.

Om een voorbeeld hiervan te geven kan je eens kijken naar mijn computerforum winkel en naar de computermagazines die ik aanbied op het forum. Voor de computerwinkel maak ik gebruik van Tradedoubler en Google Adsense en voor Computermagazines maak ik gebruik van M4N, Tradedoubler en Amazon. Telkens als ik dan iets verkoop krijg ik dan een x% van de verkoopprijs. Als je dus een druk bezochte website hebt dan kan dit dus aardig snel oplopen.

Hieronder kan je zien hoe ik de computerwinkel heb opgebouwd door gebruik te maken van Tradedoubler en Adsense.

Hier is een overzichtje van de netwerken die je kan gebruiken om online geld te verdienen:

Hiermee wil ik ook ineens duidelijk maken dat je jezelf zeker niet moet beperken tot één van deze programma’s. Het is juist goed dat je de inkomsten van je website gaat verspreiden over meerdere kanalen. Als er dan één van deze kanalen om de één of andere reden wegvalt dan is dit geen ramp omdat je nog altijd blijft voort verdienen met de andere kanalen.

Bereken ook even wat je maandelijks moet gaan verdienen om breakeven te draaien. Breakeven wil zeggen wat je moet verdienen om uit de kosten te geraken. Het voordeel van dit te weten is dat je dan een streefdoel hebt.

Voorbeeld:
Kosten (per jaar) = Domein (€10) + Hosting (€90) + Forum software (€180) = €280
Dit zou dus willen zeggen dat we maandelijks €280 / 12 = €23,3 moeten verdienen om uit de kosten te geraken.

Nu zou je zeggen €23 per maand verdienen dat gaat mij nooit lukken. Maar geloof mij, je komt sneller aan dit bedrag dan je denkt. Ik zit bij computerforum ook ongeveer op een maandelijkse breakeven van €20 en na een half jaar zat ik al over mijn breakeven. Er zijn zelfs forums genoeg die het 10 tot 100 voudige van dat bedrag maandelijks binnen krijgen.

Het is gewoon heel belangrijk dat je in het begin niet teveel bespaard zodat je een kwaliteit forum hebt. Een kwaliteit forum leid meestal sneller tot meer bezoekers en meer inkomsten.

Onderscheid je van concurrentie

Dit is misschien wel een van de allerbelangrijkste punten. Zorg dat je iets te bieden hebt wat bij de concurrentie niet aanwezig is en/of zorg dat jouw forum gewoon beter/handiger/sneller werkt. Om een groot forum te krijgen moet je zelfs niet de allerbeste zijn. Als ik zie naar mijn computerforum had ik ook nooit gedacht dat het zo snel zou groeien aangezien er al ongelooflijk veel computerforums zijn.

Dit onderscheiden van de concurrentie kan zelfs al door een gemakkelijker te onthouden domeinnaam zijn. Als jouw domeinnaam gemakkelijk te onthouden is dan is de kans ook groot dat ze deze gaan voortvertellen of dat ze je website meer gaan bezoeken doordat ze niet telkens via Google je website moeten gaan zoeken.

Tot slot

Een druk bezocht forum bouw je niet in 1 week tijd. Hier moet je maanden lang bijna elke dag aan werken. Regelmatig zien dat er updates zijn en nieuwtjes zodat het voor bezoekers interessant blijft om op het forum te komen. Zorg er in het begin voor dat je tijd genoeg hebt voor het onderhouden en posten van berichten op je forum. Veel mensen onderschatten vaak het werk dat in een forum kruipt en geven het hierdoor te snel op. Mijn forum bestaat nu een 10 maanden en nu kan ik het pas veroorloven om af en toe het forum eens een dagje links te laten liggen. Dit omdat de bezoekers zelf nu voldoende posten en elkaar voort helpen. Dit wil niet zeggen dat je niet meer moet omkijken naar je forum. Blijf actief en voeg op regelmatige basis eens iets nieuws toe.

Als je voldoende bezoekers hebt dan kan je er ook over gaan denken om 1 of meerdere leden aan te stellen als moderator, maar overdrijf hier niet in. Het is nog altijd gemakkelijker om met 1 iemand samen te werken dan met 10.

Hopelijk helpt dit artikel jullie een beetje op weg en als je nog vragen hebt mag je deze hier altijd stellen.

The Author of this post is Wim Mostmans

Wim Mostmans heeft een eigen webontwikkeling bedrijf Sitebase waar hij voltijds voor werkt. Hij beheert ook nog enkele websites waaronder deze en een Computerforum. Blijf op de hoogte van waar Wim mee bezig is door hem te volgen op Twitter.

10 Responses »

 1. Leuk en handig artikel. Dit zal waarschijnlijk een hoop mensen op weg helpen die anders hun forum zouden verwaarlozen.

 2. Kennis van forum software heeft uw zeker nodige en de taal engels beheersen is een pluspunt als je met vBulletin wil beginnen. Begin ook niet zelf op de reclame te klikken.

 3. Good evening, I’m new here and I just wanted to say cheers. I came here to spend a good time away from boring life. I found out about these board from my sister.

  I hope to learn a lot from people. :)

 4. Website vul ik niet in omdat ik zoveel sites heb. Ik had een forum met 33 leden maar die is na een tijdje doodgegaan. Ik heb jouw forum gezien dat Computer Forum en door 5 secondes naar de voorpagina te kijken denk ik al van registreren, ik ga denk ik ook wel lid worden, ik ben toch verbannen van helpmij.

 5. Ik vindt je tutorial ook heel goed, de meeste tutorials vertellen dingen die al zovaak vertelt zijn, jij vertelt ook wel zulke dingen maar ook veel andere dingen. En ik heb wat geleert, hoewel ik pas 10 ben dus ik ga nog niet over naar Vbulletin, misschien ga ik mijn eigen stijl maken voor PhpBB.

 6. Ik ben Takua maar ik ben ineens verbannen kijk dit is wat er staat:

  “Je bent geblokkeerd voor deelname aan dit forum om de volgende reden:
  No reason was specified.

  Datum waarop de blokkering wordt opgeheven: Nooit”

  Dit slaat nergens op, en er is niet eens een reden staat er al. Ik heb niks gedaan dus hef het a.u.b op.

 7. Hoi!

  Heeeeeel erg bedankt voor je duidelijk uitleg!
  Ik heb wel een paar vraagjes… misschien kan je me even een mailtje sturen? Het gaat voornamelijk over VBulletin en de opstart…

  Groetjes, Saskia

 8. Ziet er goed uit! Ik ga het ook proberen toe te passen op mijn eigen forum!

Leave a Comment