You may want to put some text here

Donkere foto’s lichter maken voor gevorderden

Een hele tijd geleden heb ik eens een tutorial geschreven over hoe je donkere foto’s lichter kan maken met Photoshop.Deze tutorial werkte goed maar de techniek die ik daar gebruikte kan je niet altijd toepassen. Als je bijvoorbeeld hebt dat een bepaald deel van een foto te donker is dan kan het zijn dat je na het toepassen van deze techniek hebt dat bepaalde delen van de foto weer overbelicht gaan zijn.

Met de techniek die ik nu ga tonen ga je het belichten van de foto beter onder controle hebben. Je gaat bepaalde delen van je foto donkerder of lichter kunnen maken. Op de volgende afbeelding zie je de originele foto en het eind resultaat.


Zoals je kan zien op de originele foto zal je het lichaam meer moeten bijlichten dan de omgeving.

Het eerste wat je gaat doen is de volledige foto een beetje lichter maken. Dit doe je door een nieuwe aanpassingslaag aan te maken via Laag > Nieuwe aanpassingslaag > Curven (Layer > New adjustment layer > Curves). Onder de grafiek zie je 3 pipetten. In deze tutorial ga ik allen de zwarte en de witte gebruiken. Selecteer eerst de witte en klik op het lichtste deel van je foto. Doe nu het zelfde met de zwarte pipet maar klik nu in het donkerste gebied van je foto. Hiermee los je het grootste deel van het belichtingsprobleem op.

Klik vervolgens op OK. Als resultaat heb je nu het volgende.

De algemene belichting is nu goed alleen het lichaam en het gezicht mag nog wat meer belicht worden. Dit doe je met een extra Curve laag. Maak dus nog een curve laag aan maar nu trek je de curve wat meer naar boven zodat de foto lichter wordt.

Druk op OK. Als resultaat krijg je nu dit.

Zoals je kan zien is het lichaam en het gezicht goed belicht maar de omgeving is nu wat overbelicht. Om dit op te lossen kan je het masker van deze laag gaan aanpassen zodat deze Curve laag enkel zichtbaar is op het lichaam en gezicht. Selecteer een zwarte brush en klik op de mask van deze laag. Vul nu de mask met zwart overal waar er omgeving te zien is. Het eind resultaat is dan als volgt.

Om de belichting nog wat de finetunen heb ik nog wat gespeeld met de doorzichtigheid(Opacity) van de Curves lagen.

The Author of this post is Wim Mostmans

Wim Mostmans heeft een eigen webontwikkeling bedrijf Sitebase waar hij voltijds voor werkt. Hij beheert ook nog enkele websites waaronder deze en een Computerforum. Blijf op de hoogte van waar Wim mee bezig is door hem te volgen op Twitter.

Leave a Comment