You may want to put some text here

Internetverbinding verdelen over meerdere pc’s

Als je thuis een internetaansluiting hebt, dan wil je soms meerdere pc’s op één aansluiting hangen. Maar hoe doe je dit? In deze tutorial zal ik uitleggen hoe je dit kan doen met behulp van een router.

Wat heb je nodig?

2 pc’s met elk een ethernet kaart.
Router
3 straight through kabels

Benodigdheden
Hier kan je zien wat je allemaal nodig hebt voor deze tutorial

Wat zijn straight through kabels

Ik zal even uitleggen hoe je kan zien dat het een straigth through kabel is of niet. Je houd de twee connectors van de kabel samen en kijkt of de kleuren van de kabeltjes in de connector op de zelfde volgorde zitten.

Straight through kabel
Voorbeeld van een straight through kabel

Een router kopen

Eerst zul je een router moeten gaan kopen want ik verwacht dat je dit nog niet zult hebben. Voor zo’n €50 heb je al wel een router. Als ik een merk kan aanbevelen dan is het Linksys. Deze zijn meestal wel iets duurder maar leveren zeer degelijk materiaal.

Hoe beginnen we

Eerst steek je de kabel van het internet die in je pc stak, in de internetpoort van je router. Je zal wel zien welke poort dit is op de router, normaal is dit altijd aangeduid. Als dit gebeurd is, sluit u met de twee andere straight through kabels de pc’s aan op de router. De poorten van de router waar de pc op aangesloten moet worden zijn normaal genummerd met een nummer van 1 tot het aantal poorten dat op de router aanwezig is.

Router poort aanduiding
Voorbeeld van router poort aanduiding

Heeft de router een ip gekregen

Het controleren of bij netwerken iets lukt doe je altijd stap voor stap. Dus we beginnen eerst met te kijken of je router een ip adres krijgt van de isp.

Ga naar het configuratie scherm van je router. Hoe je dit moet doen staat wel in de handleiding van de router. Meestal is dit door in je browser het adres http://192.168.0.1/ of http://192.168.1.1/ in te drukken (kijk even in de routerhandleiding hoe het bij uw router moet). Dan ga je de status van de router nakijken. Ergens bij je routerconfiguratie zal een pagina staan met de status van de router. Als hier bij het onderdeel WAN het IP adres op 0.0.0.0 staat of dit is gewoon leeg dan moet je eens op de knop “DHCP renew” klikken. Hiermee wordt een nieuw adres aan je internetprovider gevaagd. Nu zou je normaal een ip-adres moeten krijgen.

Router ip adres verkrijgen
Router ip adres verkrijgen

DHCP inschakelen

Zoek in de routerconfiguratie de pagina voor DHCP instellingen. Als je deze gevonden hebt schakel je dit in. Het kan zijn dat dit al ingeschakeld was, hetgeen meestal zo is bij een router.

Router ip adres verkrijgen
Router DHCP

IP instellingen op de PC

Zie na dat je netwerkkaart is ingesteld op ‘Automatisch een ip toewijzen’ zoals op onderstaande figuur.

Router ip adres verkrijgen
Computer ip instellingen

Als je computer geen ip krijgt na het instellen van ‘Automatisch ip toewijzen’ kan u het volgende eens proberen.

Klik nu op start > uitvoeren en typ in cmd en druk op enter. Typ dan in het venster dat verschijnt.

ipconfig /release
ipconfig /renew

The Author of this post is Wim Mostmans

Wim Mostmans heeft een eigen webontwikkeling bedrijf Sitebase waar hij voltijds voor werkt. Hij beheert ook nog enkele websites waaronder deze en een Computerforum. Blijf op de hoogte van waar Wim mee bezig is door hem te volgen op Twitter.

2 Responses »

  1. Dit lukt me wel. Maar ik heb meer moeite met het instellen van de beveiliging.

  2. Dan zal ik hier binnenkort wel eens een artikel over schrijven Matthijs. Dat is inderdaad wel iets waar veel mensen problemen mee hebben.

Leave a Comment