You may want to put some text here

Kiezen tussen een Windows PC of een Mac

Mac VS Windows

Sinds enkele maanden ben ik erover aan het denken om een nieuwe computer te kopen. Dit mede doordat mijn 1,8Ghz computertje er niet goed tegen kan als ik een paar programma’s heb openstaan die ik dagelijks gebruik. Denk hierbij maar aan programma’s als Photoshop, Illustrator, Visual Studio, enzoverder.

Tijdens mijn opleiding ICT heb ik ook altijd les gekregen over/op Windows en Linux waardoor ik nooit echt heb omgekeken naar Mac. Doordat een computer toch een redelijke investering is zou ik graag van de eerste keer de juiste beslissing nemen.

Mijn interesse in Mac is eigenlijk wat aangewakkerd door dat er op het werk enkele Mac computers aangekocht zijn. Hierdoor ben ik erover beginnen lezen en waren er een hele hoop van de clichés(negatief) die rond Mac had, meteen verdwenen.

Gebruiksvriendelijker

Een van de grote ergernissen bij mij als ik met Windows aan het werken ben is de gebruiksvriendelijkheid.

Enkele bedenkingen

 1. Waarom krijg ik bij Windows van die totaal onnuttige boodschappen waar dan alleen maar een OK button op staat. Als ik toch niet kan kiezen wat ik antwoord val me dan ook niet lastig met die boodschappen.
 2. Waarom moet ik tijdens de installatie van een programma op windows 10 keer op de next button drukken voor het programma volledig geïnstalleerd is Bij Mac moet je enkel een bestandje in een map slepen.

Beveiliging

Ik vermoed aangezien Mac gebasseerd is op Unix dat het rechtensysteem en dergelijke veel beter ineen steken dan bi j Windows. Zelfs al zouden de systemen qua veiligeheid hetzelfde zijn dan zou je met een Mac toch altijd veiliger af zijn aangezien dat het aantal virussen voor deze markt vele malen kleiner is.

Stabiliteit

Het Mac besturingssysteem is gebaseerd op Unix dus dit is voor mij een duidelijke zaak. Windows is hier de dikke verliezer. Dat zou het zelfde zijn als je een brommer(Windows) gaat vergelijken met een auto(Unix) van stabiliteit.

Prijs

De prijs schrok me in het begin wel meteen af toen ik eens ging kijken hoeveel zo’n Mac kost maar als je dan wat leest wat je er allemaal voor krijgt, hoe goed het product is afgewerkt en dan hebben we het nog niet gehad over de leuke extraatjes.

Plug and play

Over de plug and play mogelijkheden van mijn Windows ben ik tevreden dus dit is zeker geen negatief punt voor Windows. Over Mac heb ik ook nog niet veel slechte dingen gehoord omtrend plug and play.

Snelheid

Na het opzoeken en bekijken van verschillende benchmarktests tussen Windows  en Mac computers kwamen de Mac’s er bijna bij elke test als beste uit. De tests die ik heb bekenen waren altijd tussen Mac’s en Windows computers met dezelfde hardware.

Besturingssystemen

Ik ben zelf altijd al een Windows en Linux gebruiker geweest. Het voordeel van een Mac is dat ik via bootcamp nog altijd gebruik kan maken van Windows en Linux. Windows zal ik zoiezo nog nodig hebben omdat ik vaak Visual Studio van Microsoft gebruik om te programmaren.

Conclusie

Dit was een korte opsomming van mijn bedenkingen bij de verschillende onderdelen. Mijn vraag is nu aan jullie: Wat vinden jullie dat ik moet doen? Ofwel een Windows of een Mac PC kopen. Je kan hieronder je reactie achterlaten met jouw argumenten waarom ik zou moeten kiezen voor een bepaald systeem.

The Author of this post is Wim Mostmans

Wim Mostmans heeft een eigen webontwikkeling bedrijf Sitebase waar hij voltijds voor werkt. Hij beheert ook nog enkele websites waaronder deze en een Computerforum. Blijf op de hoogte van waar Wim mee bezig is door hem te volgen op Twitter.

13 Responses »

 1. Kleine opmerking over beveiliging: het rechtensysteem in Unix systemen is mijns inziens zeker niet beter dan Windows, integendeel. Hier heb ik het wel specifiek over de machtigingen op file niveau.

  Unix is onlosmakelijk verbonden aan het klassieke owner-group-others hebben lees-schrijf-execute rechten, en daar blijft het bij. Windows heeft sinds Windows 2000 een veel beter systeem van Access Control Lists met overerving waar een veel meer granulaire instelling mogelijk is.

  In de praktijk is dit vooral een gemis bij de implementatie van file servers, of andere applicaties waar een diverse groep mensen verschillende machtigingen nodig hebben.

  Ook het feit dat innesting van gebruikersgroepen niet mogelijk is, draagt bij aan deze beperkingen.

 2. Koop een Mac, zeker als je met grafische software bezig bent. Makkelijk, stabiel (heel belangrijk) en het ziet er allemaal natuurlijk zeer gelikt uit (het ook wil ook wat). En net wat je zelf ook zegt, het is wel duurder maar er zit al een hoop standaard in. Dus in verhouding valt het wel mee.

 3. Serge van Ginderachter shreef:
  “…en daar blijft het bij…”
  Dat is onzin!
  Met software als SELinux en AppArmor is veel meer mogelijk dan je denkt. In Windows ben je juist beperkt door de mogelijkheden van MS, en niks meer. Voor linux (ik denk ook OS X) kan zowat iedereen software maken die goed integreerd met de bestaande systemen.

  Maar ik zou voor de PC kiezen, want het is een stuk goedkper. Alsje de voordelen van OS X wilt hebben, neem dan een Linux-distributie die gemaakt is om OS X na te bootsen.

 4. Oja, ik ben niet de zelfde persoon als reactie 2 (zie datum).

 5. الماك متطور جدا جدا جدا ما راح يوصل الويندوز تطوره الا في عام 2090 وزين اذا بقت الى هذاك الوقت لان كل يوم يزيدون مستخدمين الماك وينقصون مستخدمين الونيدوز اي ان اذا مايكروسوفت بقت على هذا الحال سوف تفلس لا محاله ويحاولون يعدلون سمعتهم اللي شوهها ويندوز فيستا في ويندوز 7 لكن الصقر يبقى صقر والدجاج يبقى دجاج .

  ولن تندم على كل هلله دفعتها في الماك لانه يستحق اسعاره

 6. Ik heb me intussen een iMac aangeschaft en ik heb er zeker nog geen spijt van.

 7. Zeker niet kopen, dat is rommel!

  1. De gebruiksvriendelijkheid is wel het grootst bij Windows. Die meldingen met OK knopjes, kunnen wel eens hele belangrijke informatie bevatten. Zijn die programma’s ook wel door Microsoft gemaakt? Anders moet je maar naar het bedrijf wijzen dat dat programma heeft gemaakt. Jij kiest welke programma’s je neemt, niet Microsoft.
  Sorry hoor, maar die Next knopjes zitten even goed bij Mac. Sommige simpele “tooltjes” kun je zo slepen ja, maar die heb je bij Microsoft ook, “portable” genoemd. Neem XCode bv. Dat is een en al Next knopjes.

  2. Beveiliging op een Mac is verschrikkelijk. Safari start direct met downloaden en opent het bestand al als je nog maar naar de download link surft. Dit is dus erg gevaarlijk! Die virussen bestaan al jaren, dat betekent als je in google bv. naar http://www.spaghetti.com gaat, je Mac vol virussen zit, Timemachine geblokkeerd, en welk antivirus gaat je dan redden?…

  3. Nu zegt iedereen Unix, Unix, beter… Maar ik heb nog nooit iemand horen zeggen waarom, dus zolang dit niet word uitgelegd zal dit punt ook nooit meetellen in een aankoop.

  4. De prijs is zeer klein bij een Sony Vaio, en wat ik daar allemaal bij krijg?… Prachtig ding! Blu-Ray, 64-bit processor, 8 GB RAM, gadgets en alles. Voor maar 700€, 5 Sony Vaio’s of 1 Macbook pro…

  5. Niks aan toe te voegen, daar heb je helemaal gelijk in.

  6. Die testjes, hebben helemaal niet dezelfde hardware. Hoogstwaarschijnlijk Windows 98 (1998) tegen Mac Snow Leopard uit 2010? Ik heb zo’n test ook zelf uitgevoerd, met behulp van VMWare, en er kwam een schokkend resultaat uit. Met 3 GB RAM voor die Mac, en 1 GB voor Windows, met elks dezelfde processor (ik heb er 2) Won Windows aan topsnelheid, tegenover de Mac die er 45 seconden over doet om een geminimaliseerd programma terug naar voren te brengen. (Windows een halve seconde).

  7. Bootcamp is rommel. Al die dingen zijn slechte Windows-emulators waardoor je Windows dus maar half werkt. Blijkbaar kan het niet eens een Aero effect aan. Jaja, het is waar! Zelfs geen Aero effect!

  Nog wat verdere puntjes:

  Support en problemen. Niet echt goed bij een Mac. De meeste programma’s krijgen zo van die errors en foutmeldingen zonder enige info erbij. “error” zegt ie dan. En dan mag je naar een Engelstalige support-desk bellen van Apple (In Amerika, dus hopen dat je veel centjes hebt). Dan zeg je wat er gebeurde en dat je een error melding krijgt, en dan zeggen zij “Zonder verdere details over die error kunnen wij u niet helpen. Daag.” en voila, veel plezier met die rommel. Bij Windows krijg je altijd een code, en een rapport dat je kunt versturen, waarbij je ook nog je email adres kunt toevoegen en je krijgt binnen enkele minuten al een antwoord. In het Vlaams! (Of Nederlands)

  • Windows is nog trager en sneller ziek dan lijn oma met ziek bedoel ik virussen en crashen enzo

   als je een Mac hebt zoals ik kan je er Windows (niet doen zecht voor je Mac) en Linux op zetten dan heb je alle voordelen
   Ik werk al 5jaar let mijn MacBook en als ik tegen vrienden van mij met een eve dure Windows iets doe ben ik altijd sneller zowel op hè internet als op alles anders
   Als ik games speel gebruik ik Gwn de kracks Mac heeft zeer goede kracks ik ben namelijk een lol speler en de krack ervan is perfect ,vroeger heb ik cod en al gespeeld heeft ook goede kracks .
   Ik heb wel respect voor mensen me een Windows hoeveel geduld die hebben .
   ik heb nix van virusscanner of iets van diene brol ik download alles doe alles zonder probleme.
   Mac is zoals een drugs. 1keer me gewerkt wilt Gé nix anders meer.
   Ik ben zelf echt verlieft op apple.
   Hierme wil is zeggen koop nooit een Windows.

 8. Proficiat. 1st computer die mijn ouders ooit kochten was een mac, das ondertussen ook alweer meer dan 20 jaar geleden. In die tijd was er zelfs nog geen sprake van Windows maar mac werkte wel al fijn met gui. Ondertussen zijn zowat alle pc’s uit die tijd al lang tot nieuwe koperdraad verwerkt maar die mac daait nog altijd lekker door. Doet nu dienst als webservertje. Om maar te zeggen mac is iets (lees dubbel) duurder dan een pc maar ja mac verouderd 5x zo traag. Als je het zo bekijkt is een mac stukken goedkoper :)

  Maar om windows niet volledig te dissen: respect voor windows 7. Eindelijk een windows OS die plezierig om te gebruiken, niet alle 5min crasht en er nog mooi uitziet ook.

 9. Ik ben al lang ( maanden ) aan het bekijken voor een laptop, want ik ben altijd twijfelen ( tussen een Mac en Windows 7 ) en kieskeurig! Maar als ik reactie van jullie lees dan weet ik zeker dat ik een Mac pro zal kopen. Bedankt voor alle reactie het is nuttig en ook voor de argument daar hoort ook bij de competitie!

  • Hey Kate,

   Zorg er zeker voor dat je jezelf de tijd geeft om te wennen aan Mac. Bij mij heeft het een aantal maanden geduurd voor ik echt overtuigd was van het feit dat de switch naar Mac het juiste was. Vrij logisch aangezien je meestal al heel wat jaren op Windows zal gewerkt hebben en dus volledig gewend bent aan de logica van Microsoft.

 10. Ik ben zelf een Windows 2000-gebruiker. Ook gebruik ik een Apple-laptop voor school. Mac is in mijn ogen een waardeloos besturingssysteem. Het ondersteunt bijna niks. Bijna altijd als ik een programma download, kan hij hem niet openen. Ik moet dus speciaal opzoek gaan naar een Mac-versie. Het is dan nog maar de vraag of er überhaupt wel een Mac-versie is voor dat programma. Bijvoorbeeld: ik wil het spelletje A2 Racer 4 spelen. Ik stop de CD-ROM in mijn Windows 2000-computer, en hij draait zonder problemen. Ik stop de CD-ROM van A2 Racer 4 in mijn Apple-laptop, en hij doet niks!
  Hoe kun je het met een Mac volhouden als het zo weinig ondersteunt? Met Windows kan ik bij het downloaden van een programma er standaard vanuit gaan dat het compitabel is met mijn besturingssysteem. Met een Mac is dat niet zo. Dan moet je eerst kijken of er niet toevallig een Mac-versie tussenstaat, want anders heb je pech.

  • Het is vrij logisch dat je op je Mac geen Windows software kan draaien en omgekeerd. Dat is hetzelfde als met je dieselwagen naar een tankstation rijden, hem volgooien met bezine en dan klagen dat hij niet wil rijden.

   Als het over games gaat ga ik jou niet tegenspreken. Het is algemeen geweten dat als je een gamer bent, je beter bij Windows kan blijven.

   Over je punt dat je voor Mac bijna geen software vindt daar kan ik je volledig ongelijk in geven. Ik zit al een 10 jaar in de IT sector en heb dus in de loop van die jaren met heel wat verschillende software gewerkt. In die 2 jaar dat ik nu Mac gebruiker ben heb ik nog geen enkel Windows applicatie gemist, in tegendeel zelfs!

Leave a Comment