You may want to put some text here

Lokale server toegankelijk maken vanaf internet

Wat ik je ga laten zien is hoe je een lokale server beschikbaar maakt op het internet. Als je thuis geen router hebt dan zal je hiervoor niets moeten doen. Aangezien iedereen direct naar het IP van jouw computer kan surfen. Maar als je een router hebt staan thuis dan zal je nog enkele instellingen moeten doen.

Het volgende diagram is een voorbeeld van zo’n netwerk opstelling met een lokale server en een router.

Netwerk diagram voor lokale server

In de router ga ik instellen dat, als de router een connectie binnenkrijgt voor poort 80(Apache) dat hij deze moet doorsturen naar de server op het lokaal netwerk(IP 192.168.1.103). De optie waarmee je zoiets kan instellen op je router noemt port forwarding. Ik heb zelf een linksys router en daar ziet de instelling er zo uit.

Linksys router port forwarding configuratie

Als er dus een Internet gebruiker naar 81.80.166.158 surft. Dan zal mijn router deze gebruiker automatisch doorsturen naar mijn lokale server 192.168.1.103 op poort 80. Waardoor deze op mijne lokale Apache server kan rond surfen.

Het zou kunnen als je Telenet als provider hebt dat je problemen ondervindt bij het gebruiken van de external port 80. Dan kan je eens proberen om de External port inplaats van 80 op 8080 te zetten. Let er wel op dat je dan naar het <IP>:<POORT> moet surfen. Aangezien je niet meer de standaard 80 poort gebruikt moet je deze expliciet meegeven in de url.  Je zal dus moeten surfen naar 81.80.166.158:8080.

Moesten er nog vragen zijn mag je deze altijd als reactie posten.

The Author of this post is Wim Mostmans

Wim Mostmans heeft een eigen webontwikkeling bedrijf Sitebase waar hij voltijds voor werkt. Hij beheert ook nog enkele websites waaronder deze en een Computerforum. Blijf op de hoogte van waar Wim mee bezig is door hem te volgen op Twitter.

10 Responses »

 1. hoi,

  ik was degene die je kwam vragen hoe dit werkte

  ik heb nu eens geprobeerd met die 8080 maar zo geeft die geen verbinding

  het gekke is dat als ik mijn ip adres ingeef op mijn computer werkt het, geef ik het in op een andere computer op het netwerk werkt het ook maar vanaf elders doet hij het dus niet

  ik heb ook al mijn windows firewall eens uitgeschakeld om te zien of het daar aan ligt maar nog steeds niets, zou het ook kunnen liggen aan iets anders of doe ik gewoon iets verkeerd?

  greetz johan en alvast bedankt voor het antwoord

 2. ps als ik via watismijnip ga kijken zegt hij dat poort 80 nie open blijkt te zijn

  en als ik naar de ip van men router ga staat er achter gateway “unreacheble” te knipperen kan misschien dit er iets mee te maken hebben?

 3. Neem anders eens een screenshot van de instelling die je op je router hebt gedaan.

 4. Je moet bij je instellingen eens 80 en 8080 van plaats verwisselen. En dan surf je naar je extern ip adres met :8080 achter. Dus zoiets als 80.81.156.166:8080.
  Je extern ip adres kan je te weten komen met dit ip tooltje:
  http://tools.computerfaq.be/mijnip/

 5. dat is juist het probleem als ik 8080 – 80 invoer en ik wil het save’n dan wisselt hij die vanzelf

 6. En heb je al eens 80 – 80 ingesteld, en dan naar gesurft?

 7. ja maar dan doet hij ook niets

 8. Is het ook mogelijk om je externe ip adres een naam te geven, zodat je van buitenaf(internet) in plaats van bijvoorbeeld 87.123.444.855/sitenaam in te typen dat je dan bijvoorbeeld demo/sitenaam intypt?

 9. Hey Ludo

  Dit is inderdaad mogelijk. Wat je eerst moet doen is een domeinnaam registeren bij een hostingbedrijf naar keuze, neem bijvoorbeeld de naam http://www.demo.be. Vervolgens vraag je aan de mensen van het hosting bedrijf of ze op de DNS server jouw domeinnaam willen verwijzen naar het jouw ip adres.

Leave a Comment