You may want to put some text here

Spam filtering met Sender Policy Framework

Sender Policy Framework, of kortweg SPF is een type DNS record dat ontworpen is om spam te filteren. Het is eigelijk een soort omgekeerde MX record. Om SPF wat beter te kunnen begrijpen zal ik even uitleggen hoe er voordien spam werd tegengehouden.

Oude manier

Als een spammer een bericht verstuurt van bijvoorbeeld het adres spammer@computerfaq.be, dan zal de ontvangende emailserver een omgekeerde DNS check doen. De gaat dus controleren of het domein computerfaq.be echt bestaat. Aangezien dit echt bestaat laat hij de email gewoon door. Dus eigelijk kan iedereen gewoon spam versturen met een willekeurige bestaande domeinnaam als afzender en de email zal gewoon doorgelaten worden door de spamfilter.

SPF mannier

SPF wil een einde maken aan het hierboven vermelde probleem.

Als de server nu een bericht krijg van bijvoorbeeld wim@computerfaq.be dan zal deze controleren of het IP adres van de mailserver van wie hij de mail heeft gekregen overeen komt met een van de IP adressen in de DNS voor het domein computerfaq.be. Als dit zo is, dan zal de mail normaal afgeleverd worden.

Als een spammer een mail stuurt van een willekeurige server en hij gebruikt als afzender spammer@computerfaq.be dan zal het IP adres van de mailserver vanwaar het bericht komt niet overeen komen met een van de MX records voor het domein computerfaq.be. De mail zal geblokkeerd worden of aangemerkt worden als spam, dit afhankelijk van de configuratie van de spamfilter.

Error console mozilla firefox  screenshot
Sender policy framework schema

The Author of this post is Wim Mostmans

Wim Mostmans heeft een eigen webontwikkeling bedrijf Sitebase waar hij voltijds voor werkt. Hij beheert ook nog enkele websites waaronder deze en een Computerforum. Blijf op de hoogte van waar Wim mee bezig is door hem te volgen op Twitter.

1 Responses »

  1. Bedankt! Ik was al op zoek naar een goede Nederlandse uitleg! Het is nu helemaal duidelijk.

Leave a Comment