You may want to put some text here

SSH login gemakkelijker maken met SSH config

Als je vaak SSH gebruikt om te connecteren met verschillende servers dan is het lastige dat je soms een andere username/private key moet gebruiken om in te loggen. Het is dan ook lastig om te onthouden welke username of key nu weer waar nodig was.

Het laatste jaar heb ik dit meestal opgelost door in mijn snippet programma de commands bij te houden die nodig waren om in te loggen. Die snippets zagen er dan bijvoorbeeld zo uit:

ssh -i ~/.ssh/server1.pem wim@100.10.10.7

Maar er is een veel elegantere manier om een soort shortcuts/aliassen aan te maken voor je verschillende servers. Om dit te doen open je ~/.ssh/config met je favoriete tekstverwerker. En plaats je voor elke server die je wilt gebruiken een blok als deze in het config bestand.

Host server1 100.10.10.7
Hostname 100.10.10.7
User wim
IdentityFile ~/.ssh/server1.pem

De eerste regel zorgt ervoor dat je een soort alias insteld voor je server. In dit geval “server1″.┬áMet de 2de regel specifier je het IP adres of hostname van de server. Als je in wil loggen met een bepaalde gebruikersnaam kan je dit instellen met User. IdentityFile gebruiken we om de private key te selecteren die nodig is om te connecteren met je server.

Als je nu de aanpassingen aan het config bestand opslaat kan je via het volgende commando een SSH connectie maken met server1:

ssh server1

The Author of this post is Wim Mostmans

Wim Mostmans heeft een eigen webontwikkeling bedrijf Sitebase waar hij voltijds voor werkt. Hij beheert ook nog enkele websites waaronder deze en een Computerforum. Blijf op de hoogte van waar Wim mee bezig is door hem te volgen op Twitter.

Leave a Comment