You may want to put some text here

XBox-360 Controller op PC aansluiten

Ik was laatst nog eens bezig met wat te gamen. Nu was ik zo aan het denken, het zou toch veel aangenamer zijn als ik zou kunnen gamen vanuit mijn zetel zoals je bij een Xbox of playstation kan. Het enige wat ik nodig had was een controller voor op mijn computer aan te sluiten. Na wat opzoeken en vergelijken ben ik een XBox 360 controller gaan halen aangezien je deze ook gewoon op een computer kan aansluiten.

Na het installeren van de benodigde drivers had ik zeker gedacht dat ik mijn cursor zou kunnen controlleren met joysticks van de controller maar dit bleek echter niet waar te zijn. Enkel in bepaalde spelletjes was het mogelijk de controller te gebruiken.

Na wat opzoekwerk bleek dit probleem gemakkelijk op te lossen met een gratis programma met de naam ControlMK. Hiermee kan je de toetsen van je XBox controller mappen met toetsen op je toetsenbord. Na wat instelwerk in ControlMK was het wel mogelijk om mijn muis te bewegen met de XBox controller.

Op onderstaande afbeelding heb ik een overzicht gemaakt van de knop nummering van de controller. Dit kan je heel wat tijd besparen als je zelf je controller wil gaan mappen met ControlMK of een ander programma.

XBox 360 controller knoppen nummering

De ultieme test

De ultieme test was om GTA San Andreas te spelen met de XBox controller. Na wat configureren van de knoppen in het spel zelf was ik klaar voor de test.

Het resultaat was schitterend. Het was zelfs beter dan ik verwacht had. Een waar plezier om vanuit je luie zetel een computerspel te kunnen spelen.

De ultieme opstelling

Er was nog één ding dat mij wat tegenviel, het “kleine” computerscherm (19″). Tijd voor een nieuwe opstelling. Ik sloot de XBox controller aan op de laptop en de scherm uitgang van de laptop sloot ik aan op mijn 40″ LCD TV. Dit was best gemakkelijk bij mijn TV aagezien deze een D-Sub ingang heeft. Het resultaat zie je hieronder.

XBox laptop op TV

….

Perfect!

 

The Author of this post is Wim Mostmans

Wim Mostmans heeft een eigen webontwikkeling bedrijf Sitebase waar hij voltijds voor werkt. Hij beheert ook nog enkele websites waaronder deze en een Computerforum. Blijf op de hoogte van waar Wim mee bezig is door hem te volgen op Twitter.

54 Responses »

 1. hoi , heb ook een controller aangekocht xbox 360 voor Call of duty “world of war” te spelen. ik ook kon deze niet instaleren om te gamen . Heb net gelezen dat men dat programma kan downloaden maar ik ben maar een nul in dit.kan er me iemand juist zeggen wat en hoe te doen ? dank bij voorbaat
  werk met vista

  • Wim,

   Bedankt voor deze tip, ik ben Rage aan het spelen op een gewone PC, maar dat werkt met de toetsen en muis minder prettig dan wanneer je een gamepad zoals ook in de video-walktrough te zien is op Gamespot. En mijn Wheel werkt hier niet op, omdat het leading xbox-360 is.

   M. vr. gr. KeesM

 2. waar kan ik die drivers downloaden dan???

  gr

 3. De drivers staan op de CD-Rom die bij de xBox controller geleverd wordt.

 4. http://www.microsoft.com/hardware/download/download.aspx?category=Gaming

  hier vind je de drivers ook als je geen cd’tje bij je controler kreeg zoals in mijn geval.

  succes

 5. Bedankt voor de tip Rusty Rocker.

  PS: Speel je zelf ook bij Bleck Bottle Rocker? Klinkt goed!

  • Wim,
   ik heb ik ook pas een xbox 360 controller voor de pc gekocht.
   en ik wilde hem meteen uitproberen met het spel sanandreas op de pc.
   maar ik kan alleen de left stick gebruiken voor het lopen.
   ik heb je stukje gelezen over dat jij hetzelfde had.
   ik heb het progamma controlmk gedownload,allen ik kom er nog steeds niet uit,ik snap niet hoe je die knoppen moet nummeren.
   PLEASE HELP ME!!

 6. Hoi,

  ik heb de benodigde software geinstalleerd maar ik kan mijn xbox controller nier vinden? ook als ik het via configuratiescherm – spel besturing, kijk.
  in apparaatbeheer ziet ie hem wel.. snap er niets van?? kan iemand mij helpen pls?

  grtz

 7. hoe laat ik de wireless controller verbinding maken met mijn pc? ik heb er net één aangeschaft, software gedownload, maar ik mis volgens mij de ontvanger.. is dat bluetooth ofzo?

 8. wat is het nummer van rt dan?, dat is het onderste triggertje trouwens 😉

 9. waar kopen jullie de controller dan?

  • Martijn, ik heb die controller compleet met de xbox 360 gekocht, maar hij is volgens mij ook verkrijgbaar bij speelgoedwinkels (zoals bart smit) en waar je hem zeker kan vinden is bij gamewinkels (zoals Game Mania)(lukt dit misschien toch niet, zoek dan op http://www.marktplaats.nl)

 10. en welke ControlMK versie moet je dan hebben?

 11. hoe moet ik die muis instellen

 12. hebt ge een speciaal stuur gekocht echt vo op de pc of gwn vanop de xbox want kheb 1 vn de xbox360 en wil nu op de pc spelen maar heb je dr zo geen kaske voor nodig dat je 1st iers in de pc moet steken of een draad fzo

 13. Kun je een normale xbox 360 controller gewoon op je pc aansluiten zonder iets erbij? of moet je er iets bij kopen? of moet je een speciale ‘pc’ editie kopen? hoe zit dat precies?

  Groeten

 14. Hallo allemaal.

  Heb ook hetzelfde probleem met mijn controller voor op de laptop.

  laptop is een acer aspire 7720G en de controller een trust predator.
  De controller doet het bij spelopties wel maar bijv met call of duty niet.
  Als iemand een oplossing heeft bijvoorbaat dank.
  groet patrick

 15. Deze controller werkt standaard niet in call of duty, maar als je een speciaal programmaatje download kun je dat ook regelen. Moet je gwoon ff mee prutsen.

 16. werkt het ook bij draadloze controller

 17. moetj daar ne kabel voor hebben om die draadloze controller aan te sluitn? waarschinlijk wel hea :d ma watvoor kabel,?

 18. Hallo

  Ik ben ook van plan een Xbox Controller aan te schaffen voor de computer, onder andere voor games als Street Fighter IV en Fable III, maar het zou ook kikke zijn om niet-microsoft games als Saints Row II met deze controller te kunnen spelen. Mijn vraag is:
  Welke aansluiting heeft zo’n controller nu eindelijk? Ik heb bij de Intertoys geinformeerd maar de cassiere bleek dit niet te weten.
  Ik heb geen bluetooth op mijn PC staan, en ik wil dus weten of ik hier zonder al te veel moeite wel voor kan zorgen.

  Alvast bedankt,
  -Glenn

 19. het lukt mij om mijn controller bij Minecraft te gebruiken 😛
  awesome.

 20. Oke, wij hebben ook die receiver gekocht en geïnstalleerd, maar de controller blijft bij connecten knipperen en kan dus geen contact maken met de receiver.
  Wie weet een oplossing??

 21. koop gewoon een gameconsole

 22. hoi,kan iemand me zeggen welke versie ik moet downloaden en hoe het programma werkt ? ik heb gta san andreas gekocht op pc en james bond bloodstone … bijde spelen werken maar half.. met de controllor van xbox 360.. ik heb een programaatje gedownload maar kan dit niet terug vinden op mijn bureaublad ofzo … heb niet veel verstand van computers dus een klare uitleg is welkom
  alvast bedankt 😉

 23. Is deze manier ook te gebruiken om windows explorer volledig met je controller te besturen I.P.V. met je muis? bijvoorbeeld dat je gewoon naar je documenten kan gaan of op internet surfen, gewoon alle dingen die je met een muis ook kan doen? B.V.D. Hakim

 24. hoe connect ik mijn controller met mijn computer zonder draadje dan?
  thx

 25. Heel leuk Wim, nu zou ik nog spellen zoals Skate 3 op mijn laptop willen kunnen spelen, is daar een mogelijkheid toe?

 26. Ik heb thuis een officiele xbox 360,
  Nou zat er een kabel bij voor het bakje naar usb, dus die heb ik in me pc geprikt, vervolgens de drivers gedownload die aangegeven zijn.. Vervolgens herkend me pc het “device”

  vervolgens start ik fifa12 op, maar dan reageerd hij niet op me bakje ? hoe kan dat:(

 27. even iets totaal anders ,bestaat skate 3 voor pc?

 28. Nog een vraag je speelt hier san andreas met je xbox controller, welke instellingen voor san andreas heb je gebruikt? Was ook even aan het kijken of hij het deed maar kreeg de intstellingen niet goed.

 29. he ik heb het programma gedownload maar krijg nog niet aan het werken lukt het ook op windows 7 heb je tips

 30. Skate 3 is helemaal niet op de PC verkrijgbaar, en zal dit ook nooit worden. Dit omdat Blackbox de flickcontrols niet op het toetsenbord kan mappen, en gebruikers zonder losse controlers dan het spel niet kunnen spelen.

  Misschien een xbox360 emulator of ps3 emulator proberen, maar heb hier geen ervaring mee

 31. Op zich wel aardig programmaatje. Het maakt weinig uit hoe je het ding instelt: als je hem in hebt gesteld moet je vervolgens met de controller de knoppen in het spel toewijzen. als je WASD hebt ingesteld op je linkerstick voor het lopen kun je deze in het spel (als ze niet hetzelfde zijn) toewijzen op vooruit, links, rechts, achteruit. Alleen je muis (X-rotation) moet je even mee proberen hoe je het makkelijk vindt. Is ie te langzaam kun je onderaan bij Maxvalue aangeven hoe je het wil (standaard op 10, maar beetje gamer zit tussen de 20 en 50)
  Het enige jammere is dat hij het D-pad niet pakt? dit vindt ik wel raar aangezien bijna alle controllers (naast xbox) tegenwoordig wel een Dpad hebben.

 32. Hoe sluit je je xbox controler op je pc aan als je controler draadloos is? of kan dit uberhaupt niet?

  Fifa 12
  Xbox 360

 33. koop gewoon een xbox 360 controller met draad.
  reageert ook nog eens sneller

 34. hallo,

  ik heb controlMK gedownload, alles ingestelt enzo maar ik kan zeg maar (zoals bij cod) alleen vooruit lopen omdat je maar 1 ding kan instellen, verder is er ook niks voor schieten…
  help?

  Mvg

 35. Kan ik ook rt en lt aan het werken krijgen?

  Gr.

 36. Hallo ik wil weten of je dit progamma gebruitk of je dan bluethooth of gewoon wifi nodig heb ? HELP me asjeblieft

 37. Kan ik ook met een xbox 360 controller Fifa 13 of PES 2013 spelen?

  Gr.

 38. Hoe kan je je draadloze xbox 360 controller die je bij je xbox krijgt als je hem koopt aansluiten op je pc? Ik heb een play & charge kit, maar die werkt niet als ik hem aansluit. Moet je daarvoor iets speciaals kopen?

Trackbacks

 1. wireless xbox 360 controller for windows - 9lives
 2. Xbox controller op PC spelen?
 3. Windows 7 Xbox 360 controllers aansluiten op PC
 4. Anonymous

Leave a Comment